Program Asasi Pengurusan UUM

Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum and hello guys! I am currently studying in UUM - Universiti Utara Malaysia in Sintok, Kedah.

In UUM, there is only one asasi available which is Asasi Pengurusan. And I'm one of the asasi student. This asasi programme is quite new, with the first batch in 2014/2015. You can find more about Asasi Pengurusan UUM by visiting this website.

Pengurusan? Alah, omputih panggil management. Obviously it's not a science programme, so SPM leavers from both science and arts stream can apply for this asasi. You can apply through UPU and don't forget to check the requirements okay? Kalau minat sains tapi nak cuba belajar benda baru macam aku pun apa salahnya.

Pusat Asasi from behind.

So here is the compilation about my life as an Asasi Pengurusan UUM student. It may be not complete enough, but I hope it still can give you an overview our life and studies here.

- UPU

- Semester 1 [14 weeks]

- Semester 2 [14 weeks]



Feel free to ask anything about this programme. You can email me at [frrnxh@gmail.com]. Enjoy!

23 comments:

  1. salam sis , selalunya time interview dia tanya apa ya ? saya interview rabu ni di UUMKL

    ReplyDelete
  2. Kenapa awak pilih nak masuk uum, dan nak sambung course apa masa degree nanti. All the best! Yang penting bawak sijil2 and be confident!

    ReplyDelete
  3. Hai akak, saya dapat asasi uum ni . saya nak tanya sikit hehe. Dekat sana nanti, dia akan terangkan segala cara pembelajaran semua kan akak? Contoh exm semua tu kan ? Pengalaman akak kat sana, best tak ? btw akak, dekat sana boleh freehair ke sis ? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. - ye akan diterangkan jangan risau
      - best je sebab dapat kawan baru ramai hehe
      - ada je yang freehair, tapi tak ramai la. batch kitaorang ni ada sorang dua je yang freehair

      Delete
  4. salam hai akak, nak tanya ni interview dlm bahasa apa eh? and lepas asasi tu kita kena sambung terus kat uum ke untuk degree nanti? ini jee takat ni yg jumpa bagi asasi pengurusan mohon jawab ye? ty

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Adam.
      - As for the interview, depends on the interviewer la. Tapi time kitaorang dia tanya dalam bm aje.
      - Kalau IPTA, boleh sambung kat UUM je la sebab lepas asasi kita akan mohon course untuk degree melalui UUM sendiri (not via UPU).
      Hope this helps :)

      Delete
  5. hello kak. Saya tengah dalam dilema ni nak pilih ke tak asasi pengurusan uum ni. Ini sebab pilihan pertama saya ialah dip perakaunan di uitm. Tapi itu pun belum tentu saya dapat. Kalau saya pilih asasi pengurusan uum, degree nanti boleh sambung ijazah perakaunan? UUM di kl ada tak menawarkan program ijazah di bawah perakaunan atau perniagaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello. Lepasan asasi UUM memang akan sambung degree kat UUM, tak boleh sambung kat ipta lain (rasanya ipta lain pun sama, kecuali UM dengan UITM). Untuk accounting kat UUM ada dua, Accounting (Hons) dengan Accounting (Information System) (Hons), so ada lebih pilihan kat situ. Boleh tengok kat https://tissa-uum.net . Kalau masuk asasi UUM memang boleh sambung semua course yang ada kat uum ni. Majoriti lepasan asasi UUM memang sambung accounting pun so kalau pasal kawan tu takyah risau la haha. Kalau uumkl pulak, setahunya kat situ cuma untuk Masters degan PhD je, untuk degree semua kat UUM kat Sintok ni.

      Personally kalau awak memang nak sambung degree in accountancy, lebih baik masuk asasi UUM (for me la haha) sebab application nak masuk degree nanti through UUM je, bukan melalui UPU so saingan nak dapat course yang kita nak tu kurang (sebab bersaing dengan budak asasi ni je yang tak sampai 200 orang pun). Plus kalau ikut pengalaman kitaorang, biasanya course degree yang kitaorang dapat tu kitaorang punya 1st or 2nd choice. So insyaallah la apa yang kita mintak tu memang akan dapat. Accounting kat UUM ni antara yang terbaik so ok je kalau sambung kat UUM. Cumanya asasi pengurusan UUM ni belajar macam-macam, tak fokus kat subjek accounting je. Tapi best je sebab boleh belajar banyak benda. Hope this helps :)

      Delete
  6. Assalamualaikum akak, since ni first interview saya, nak tanya dlm surat tawaran tu takde state suruh bawak sijil-sijil, only surat tawaran, sijil lahir and ic copy of waris and sendiri.. so saya wonder whether dlm surat tawaran yg akak dpt dulu tu mmg ada specifically minta utk bawa sijil-sijil or mmg tu general rules utk interview? sorry sbb tanya benda yg remeh, just being cautious :) thanks in advance for your reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Dalam surat kitaorang takde suruh pun, tapi akak bawak je. Better bawak la, sebab masa interview tu dia ada tengok2 jugak sijil tu.

      Delete
  7. Alright, got it! One more thing, akak dpt topic apa eh untuk current issues masa interview dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em time kitaorang takde la pulak dia tanya pasal current issue huhu.

      Delete
  8. Hy..kak..time IV tu..dia ambik brpe org utk kos ni?..hmm

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum akak.selalunya interview tu dlm gp ker sensorang ?then saingan utk dpt asasi ni sengit tak ?

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya dalam group ,sebab nak jimat masa. Student yang dipanggil untuk interview beratus orang jugak la. And ada yang interview kat UUM Sintok and ada yang kat UUMKL. Pasal saingan tu don't worry much, just do your best je hehe.

      Btw harini eh korang interview? Sebab tadi lalu kat foyer pusat asasi. Sorry for the late reply, minggu ni busy sikit 😅

      Delete
  11. Hi akak :) nak tanya utk pilih pelajar for this foundation, lepas IV, dia akan tgk how well we did in IV or still tgk merit and result kita?

    ReplyDelete
  12. Ramainya asasi uum...baguslah adik2 semua masuk asasi..aku asasi batch 1 bagi pendapat aku better masuk asasi nie sebab banyak benda korang belajar kat asasi nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree! Even time spm dulu aliran science, masuk sini macam2 benda dapat belajar.

      Delete
  13. Assalamualaikum kak,
    Nak tanya lepas asasi pengurusan dia tak focus more to subjek economy ka? Sebab between accouant and economy saya minat economy. One more things, ada tak degreen in economy dkt UUM?

    ReplyDelete

Drop a comment!

Instagram