Kuala Lumpur 2017

By Farhanah Afiqah - March 20, 2017

Bismillahirrahmanirrahim

Hi. Have you ever heard about Kuala Lumpur 2017?

Kuala Lumpur 2017 is the brand name for the 29th SEA Games (or Sukan SEA ke-29) which will be held from 19 to 31 August 2017, and the 9th ASEAN Para Games which be held from 17 to 23 September 2017. Malaysia will be hosting these two big events this year!
Kuala Lumpur 2017
I applied for the volunteer of the game here. You can choose which game you want to volunteer, either the SEA Games or the ASEAN Para Games. Sebenarnya saja-saja je mohon jadi volunteer ni, sebab bulan Ogos tu dah habis asasi. Daripada terperap kat rumah je, baik aku join benda yang berfaedah sikit macam ni kan?

So, on 18 and 19 March, I had the modul latihan umum at UKM. Here, we were given the briefing about ASEAN and the SEA Games, and how to be a good volunteer so that the participants will have a great time in Malaysia, and some group activities. I went there with Alia. Nasib baik ada kawan huhu.
Punyalah jauh ke belakang aku duduk, dalam lautan 500 manusia.
Apa yang membuatkan aku kagum masa kat sini ialah, ramai sangat rakyat Malaysia yang sanggup jadi sukarelawan, termasuklah pelajar universiti dan juga mereka yang sudah bekerja. Ada jugak makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang bersemangat nak jadi sukarelawan. Paling tua masa kursus ni ialah sepasang suami isteri berbangsa Cina, uncle tu dah 77 tahun kut tapi tetap semangat jadi sukarelawan! Ada jugak yang datang dari jauh, dari Sabah, Johor dan tempat-tempat lain yang join jugak.
Ni masa aktiviti dalam kumpulan. We from different background in a group together.
Kursus yang aku pergi ni kohort ke-18, the 2nd last cohort. Kalau satu kohort tu ada 200-500 orang, rasa-rasa jumlah semua sukarelawan ada berapa? These people are so patriotic to the nation. They don't expect for any rewards to make this event a success.

It is a big opportunity to join the volunteer community. SEA Games is held biannually, and each south-east Asia country will have their turn to host the game. Which means, we will need to wait for almost 20 years to host the next SEA Games.

I'm looking forward to the closing ceremony of the SEA Games on 31 August, which will be held together with our Independence Day celebration. We, the volunteers (or known as WAU Factor) are invited for the parade during the closing ceremony. Mesti meriah masa majlis penutup nanti!

So, what are you waiting for? Join us now! Rasanya permohonan belum tutup lagi ni.


  • Share:

You Might Also Like

16 thoughts

  1. WAAA...dah mohon dulu masa tahun 2015 tapi sampai sekarang takde jemputan...hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun mohon tahun lepas sebenarnya, minggu ni baru dapat pergi kursus.

      Delete
  2. Iolls jelly nokk. At first ada gak terfikir nak apply sukarelawan ni. But then bila fikir balik aku ni uni kat johor so nak datang kl sebab training ni macam payah lerr pulak kan haha. So, batalkan jer lah niat suci murni di hati ni. Sad story kan? haha.. Sorry menyemak kat komen yerr.. Sis tumpang lalu heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun asalnya dapat tarikh kursus masa tengah final. Lepastu mintak tukar tarikh kursus ke cuti midsem hehe. Nasib baik boleh tukar.

      Delete
  3. Seronoknyaa dapat jadi volunteer! 👏

    ReplyDelete
    Replies
    1. even event dia tak start lagi dah rasa dah seronok dia huhu

      Delete
  4. http://shahirahsarmy.blogspot.my/2017/02/segmen-follow-me-februari-2017-my-first.html jom join segmen ni. ^^

    ReplyDelete
  5. waa, bukan calang-calang orang dapat jadi sukarelawan nie, :)

    ReplyDelete
  6. Wahhh bestnya dapat pengalaman berharga dari situ. Hebat2.

    ReplyDelete
  7. bestnya :D lepas ni ada dah pengalaman jadi sukarelawan time sukan sea <3

    ReplyDelete
  8. Kalau sy masih bujang, sy nak sgt jadi sukarelawan, tapi sebab Ada tanggungjawab as a mom, jadi tak dpt nak memenuhi kehendak itu... Huhuhu... Sukan yang paling sy nak tolong ialah taekwondo..coz it always be my favourite sport.. Hehe

    ReplyDelete

Share your thoughts here!